Rum bardzo często kojarzy się nam z Jamajką i Karaibami. Również z kilkoma awanturniczymi powieściami, choćby „Wyspą Skarbów” Roberta Luisa Stevensona. Prawda jest jednak taka, że ten, dosyć mocny, trunek pochodzi z dalekiego wschodu – najprawdopodobniej z Indii lub Chin. Jako że produkowany jest z trzciny cukrowej to szybko „zaaklimatyzował się” w Hiszpanii, gdzie ówcześni Maurowie już od dawna zasiewali i wykorzystywali tę roślinę. Natomiast pochodzenie nazwa „rum” do tej pory nie zostało jednoznacznie zinterpretowane.
By powstał rum potrzebna jest trzcina cukrowa, konkretnie produkty będące efektem produkcji cukru trzcinowego lub trzcinowego soku.
Niezbędna jest oczywiście fermentacja melasy lub soku trzcinowego już na pierwszym etapie powstawania rumu. Po dodaniu drożdży do któregoś z tych produktów (i fermentacji) otrzymuje się wino trzcinowe. Można wykorzystać któryś z trzech rodzajów fermentacji – spontaniczną, kontrolowaną lub spontaniczną ciągłą. Ostatnim etapem jest dojrzewanie, do którego wykorzystywane są często stare beczki dębowe (np. po burbonie) lub pojemniki ze stali nierdzewnej.
Dojrzewanie powinno się odbywać przynajmniej rok.
Sam fakt, że rum produkowany jest przez różnych producentów, w różnych krajach i różnych częściach świata decyduje o tym, że mamy do czynienia z wieloma rodzajami tego trunku, różniącymi się nierzadko między sobą - zapachem, kolorem, aromatem lub nawet składem.
Wystarczy tylko zajrzeć do sklepów oferujących rum, choćby do https://blackbeard.store/
Łagodniejszy smak posiada rum biały i jest częściej wykorzystywany do drinków. Biała barwa uzyskiwana jest po przynajmniej rocznym leżakowaniu w beczkach (potem) filtrowaniu.
Smak rumu złotego, o barwie bursztynowej, zależy zarówno od rodzaju beczek, jak i dodatków. Taki rum może mieć na przykład smak waniliowy, migdałowy, kokosowy lub cytrusowy.
Rum możemy też kojarzyć z grogiem, czyli tradycyjnym marynarskim trunkiem, jednak obecnie serwowanym na gorąco na bazie gotowanej wody z dodatkami takim, jak cynamon, goździku, cukier i sok z cytryny.
Są też rumy ciemniejsze – konkretnie ciemny i czarny (np. rum z Jamajki). Mają bardziej wyraziste zapachy, toteż nierzadko są wykorzystywane w branży cukierniczej. Rum czarny przechowywany jest w mocno od środka zwęglonych beczkach. Można jeszcze wymienić kilka innych rodzajów rumu, między innymi premium, granatowy lub mieszankę starych rumów.
Rum co prawda zalicza się do mocnych trunków, ale bywają i takie gatunki, które znacznie przekraczają 38 lub 40 proc. zawartości alkoholu.
Ostatnie lata pokazują, że zwolennicy alkoholi smakowych coraz częściej sięgają po rum.
Komentarze
Komentarze dodane przez użytkowników